Nacionalna konferenca: Opolnomočenje brezdomnih žensk za zaščito pred nasiljem na ulici

Nacionalna konferenca Opolnomočenje brezdomnih žensk za zaščito pred nasiljem na ulici, ki je potekala 13. 3. 2014 v Kongresnem centru Brdo pri Kranju, je podala prerez obstoječega stanja na področju brezdomnosti žensk v Sloveniji ter izpostavila njihove pereče probleme.

Nacionalna konferenca je potekala v okviru evropskega projekta za opolnomočenje brezdomnih žensk (Women Rough Sleepers II) s podporo programa Daphne. 10 ključnih govornikov je v svojih prispevkih spregovorilo o stanju na področju brezdomnih žensk v Sloveniji, njihovih potrebah ter predstavilo možnosti za krepitev moči brezdomnih žensk in posledično njihovo vrnitev nazaj v družbo. Konference so se udeležili vsi vidnejši predstavniki strokovne javnosti na področju brezdomstva v Sloveniji.

Poseben pomen nacionalni konferenci je dala prof. Kate Moss, vodja projekta Opolnomočenje brezdomnih žensk iz Univerze v Wolverhamptonu, ki je nagovorila preko 70 udeležencev in poudarila pomen ozaveščanja javnosti o brezdomnih ženskah ter krepitev moči brezdomnih žensk. Predstavila je tudi rezultate na področju brezdomnosti žensk po Evropi, ki so pokazali, da je v številnih primerih brezdomstvo žensk posledica nasilja v družini. Velikokrat so pri brezdomkah prisotni tudi odvisnost od drog ali duševne težave. Problem pa je pomanjkanje oskrbe za brezdomke, saj tiste, ki so bile žrtve nasilja, zavračajo oskrbo v zavetiščih, v katerih so tudi moški.

Programska vodja in strokovnjakinja na področju brezdomstva žensk v Sloveniji Anja Pirec Sansoni, je povzela ugotovitve in sklepe konference v štirih točkah:

   jasna potreba po spolno specifičnih storitvah za brezdomne ženske oz. prilagoditev obstoječih storitev zanje;
   posebno pozornost terja nasilje nad ženskami in jim je potrebno verjeti, ko nanj opozarjajo;
   tema brezdomnih žensk in prikritega brezdomstva med ženskami mora biti bolj javno izpostavljena;
   potrebne so spremembe na tem področju po principu od spodaj navzgor (»bottom up approach«) , ki se osredotočajo na potrebe brezdomnih žensk.
Reviw on bokmaker Number 1 in uk http://w.artbetting.net/ William Hill
Full Reviw on best bokmaker - Ladbrokes http://l.artbetting.net/ full information
betfair.artbetting.net
sports bookmakers
cookie consent